dilluns, 29 de desembre del 2008

Mucha


Alphonse Mucha

Seducció, modernitat i utopia

CaixaForum

29 de desembre de 2008








Alphonse Mucha és un pintor txec que va néixer el 1860 i va morir el 1939. Va estudiar a l'Acadèmia de Belles Arts de Munic i, a Paris, on va conèixer la Sarah Bernhard i el seu Théâtre de la Renaissance. Es va dedicar a fer-li els cartells de les obres i això el va fer conegut a tot el món. I copiat.





Més tard, el joier Georges Fouquet va crear una sèrie de joies inspirades en els ornaments dels dibuixos de Mucha. I ho va presentar a l'Exposició Universal de Paris de 1900.

Va ser creador i difusor de l'Art Nouveau i un dels primers en aplicar els seus dibuixos per a la publicitat, com en el cas de la xocolata Ametller.


Mucha diferencia les seves obres entorn quatre temes fonamentals: Teatre, Bellesa, Misteri i Modernitat.


Les dones de Mucha són sensuals, elegants, seductores... , voltades de motius vegetals i d'altres, fruit de la imaginació de l'artista.
També es dedica a la fotografia. I podem veure en aquesta exposició moltes fotos digitalitzades a partir de negatius de vidre.
L'epopeia eslava és el títol d'una sèrie de pintures en què pinta els moments més importants de la història eslava.
Ami em va agradar molt l'exposició. La bellesa de les figures estilitzades, tan riques en ornamentació i, en canvi, gens recarregades a la vista, són una delícia.
A més em va recordar postals de les àvies, que guardo a casa. I només tornar a casa vaig buscar-les i, tal com esperava, eren de Mucha.
L'Art Nouveau coincideix amb el Modernisme a Catalunya, tot i que aquí va tenir molta incidència amb l'arquitectura.