dijous, 4 de desembre del 2008

Temps de verd, temps de madur




Temps de verd, temps de madur
Històries d'un poble de secà


de Marila Pons

Desembre 2008









La Marila la conec de fa anys. Portàvem els fills a Cap, als jesuïtes, i allà les dues vam fer de catequistes de nens de 2on d'EGB. Vam passar molt bones estones. Ella és molt alegre i extravertida; vam riure molt i vam treballar de valent. Ara estic orgullosa del seu segon llibre. A molts ens agradaria haver escrit un llibre i ella ho ha aconseguit.

El seu primer llibre, Històries de fum, és urbà i ubicat a Barcelona. El segon, el que ara us presento, ens explica la vida en un poble de secà. Ella fa uns anys va deixar la ciutat per anar a viure a un poble de l'interior. I ha volgut reflectir una mica la gent que hi viu i, més que això, la gent que hi vivia, les anècdotes, les llegendes sobre les diferents cases, la manera de parlar i de veure les coses, tan diferents en un petit poble interior que d'una gran ciutat. I ha reïxit.

Encara que no és una novel·la sinó un seguit de relats personificats cada un d'ells per un habitant d'aquest poblet imaginari, Platerrós de Miracle, és pot llegir com a tal perquè té un mínim fil argumental.

És un llibre àgil de llegir, escrit de manera planera i amb paraules i expressions que creiem ja mig oblidades. Retrata un poble que podria ser qualsevol altre. Tots els qui coneixem una mica a fons la vida de poble ens hi podem veure una mica identificats, no per la vida d'ara, sinó pel que ens explicaven els nostres pares. Els noms, els malnoms, les tafaneries, els secrets,... tot té una flaire de les històries que hem sentit o que, fins i tot, hem viscut de petits, si sabem el que és una vida de poble.
Enhorabona Marila, per aquest segon llibre i... endavant! que segur que en ve un altre al darrere.
La presentació d'aquest llibre es va fer a la Llibreria Proa Espais el dia 2 de desembre i la presentació va ser a càrrec del periodista Lluís Foix, fill d'aquelles terres.