dissabte, 28 de maig del 2011

El tiempo entre costuras




El tiempo entre costuras
de María Dueñas


Círculo de Lectores


Maig de 2011




Un llibre molt curiós. Sabem que és una novel•la, per tant no és verídic, però els personatges, alguns d'ells, són reals, verídics.
Sira, una jove madrilenya que es dedica a cosir amb la seva mare en un taller important de Madrid, se'n va al Marroc dies abans del inici de la guerra civil darrere un noi de qui està fortament enamorada. Pocs mesos després es troba sola, sense diners i amb deutes en un país que no coneix i sense poder tornar amb la seva mare perquè estem ja en plena guerra. De Tànger a Tetuan, on s'hi instal•la, fa noves coneixences, viu aventures que mai no hauria somiat i finalment aconsegueix muntar un taller de costura on les dones estrangeres que viuen en el Protectorat troben el glamour que volen per la seva vida mundana. Una d'elles, Rosalinde Fox, amistançada de Juan Luis Beigbeder, es converteix en la seva amiga i és la que la farà començar una nova vida a Madrid, en el temps entre el final de la guerra civil fins a acabar la II Guerra Mundial. Un Madrid germanòfil en el qual ella hi té un gran paper ajudant els anglesos, escoltant les converses de les clientes i, tot cosint i fent puntades, passant dades a Alan Hillgarth. També anirà a Lisboa, una ciutat cosmopolita, plena d'espies, d'oportunistes i de refugiats i amb perill real per la seva vida.
L'evolució de la joveneta, que se'n va de casa per amor, com ha de tirar endavant, sola, primer a Tetuan i després, ja madura i forta, segura d'ella mateixa però sovint amb pors i dubtes, a Madrid i Lisboa, és tot un camí de maduresa i de fortalesa, de tirar endavant malgrat tot. Troba l’amor de la seva vida però sap dir no quan veu que aquest amor la pot ferir per segona vegada, i sap després, quan el torna a trobar, sospesar, parlar, esbrinar, abans de llançar-s’hi. Fa sevir el cor i el cap.
Beigbeder va ser ministre de Franco en la primera època del franquisme; Rosalinde Fox va ser la seva amant i va morir als 93 anys en una casa amb vistes a Àfrica que va comprar per poder viure-hi amb Beigbeder i que no van poder compartir per la mort d'ell; Hillgarth va ser jefe de la intel•ligència britànica a Espanya durant la Segona Guerra Mundial. I el cunyadíssim, Serrano Súñer, amb una filla fora del matrimoni, cosa que va fer que en Franco, pressionat per la seva dona que defensava l'honor de la seva germana Zita, el relegués a última hora.
Aquesta curiosa barreja de realitat i ficció i l'acció contínua de l'obra fa que no deixis el llibre fins que l'acabes. Potser no és gran literatura però és un llibre entretingut, ben escrit, i molt ben documentat.

1 comentari:

Montse ha dit...

Jo també l'he lligit i la veritat és que "enganxa" molt! M'ha agradat i és cert que no el pots deixar fins al final.