dilluns, 27 de juny del 2011

Romànic al MNAC



Romànic al MNAC

Nova presentació de la col•lecció d'art romànic

27 de juny de 2011

Amb els Amics del MNAC


Hem assistit avui a la nova presentació del romànic, dos dies abans de la seva inauguració. El que avui ens han explicat no ha estat el romànic com a art sinó com han volgut muntar aquesta exposició, quins canvis hi han fet i els motius pels quals ha quedat com la hem pogut veure.
Ha estat molt interessant. El nostre guia ha estat en Jordi Camps, conservador en cap de la col·leció d'Art Romànic; tot un luxe! S'hi veu i s'hi nota una gran feinada al darrere. Han estat observant què miraven els visitants, què s'oblidaven de contemplar perquè estava una mica amagat, o massa atapeït, com havien d'anar les llums perquè tothom pogués gaudir d'aquesta mostra meravellosa que tenim i, sobretot, quines peces deixaven en reserva.
Perquè ara aquesta exposició és àgil i lleugera. Hi ha menys obres, moltes menys, però es poden contemplar molt millor. Han deixat tot el més representatiu amb espais amples, ben il•luminats, i amb panells explicatius. I han donat molta importància a les noves perspectives i als punts de fuga.
Molta gent deia que es veia buit; d'entrada dóna aquesta impressió, però a mida que vas avançant t'adones que amb aquesta lleugeresa perceps molt millor en què consisteix aquest art i com lluïa en el lloc on es va trobar.
Perquè tots els absis estan en petites o grans capelles, sols, ben il•luminats; et fa la impressió que entres a Sant Climent de Taüll, o a qualsevol altra joia del romànic.
La iconografia l'han posada tota en una sala; i tota vol dir tres imatges de Crist a la Creu i cinc Marededéus. La resta estan en reserva.
D'aquesta manera no entres en una sala pensant que com que hi ha molta cosa i molt junta millor que la passis de llarg.
De debò que tinc ganes de tornar-hi, ja inaugurat, per escoltar un bon guia que m'expliqui cada cosa que avui hem pogut veure i que, com n'hi ha poca quantitat podrem assimilar-ho molt millor.
Bravo pels que han pensat, dirigit i treballat en aquest canvi.