dimarts, 24 de gener del 2012

Museu Modernista

Museu del Modernisme Català

Balmes 48

24 de gener de 201


La Glòria ha fet 65 anys i ens ha convidat a dinar a la Isabel i a mi. Feia temps que no ens vèiem i, amb la Glòria jubilada, hem tingut conversa llarga. Hem dinat en el restaurant de l'Hotel Catalònia, en un pati ple de trompe-d'oeil, molt agradable, amb una carpa muntada que semblava que dinaves al pati mateix. Companyia agradable i menjar cuidat i molt bo.
Al sortir hem anat passejant fins al carrer Balmes i hem visitat el Museu del Modernisme Català.
L'edifici és d'Enric Sagnier, de l'any 1902-1904, i el Museu ocupa dues plantes.
A la planta baixa trobem mobiliari de Gaudí, algunes amb col·laboració am Jujol, i també de Joan Busquets i Gaspar Homar. Ente elles destacaria pel meu gust un moble de rebedor, un paraigüer, no recordo si és de Busquets o de Homar, entrant a mà dreta, que em va agradar molt. I de Gaudí una banc –sóc una enamorada dels bancs-, una de les seves cadires fetes amb aquella fusta llisa i brillant, senzilles però d'un estil inconfusible, i també algun moble de calaixets... També hi ha una capçalera de llit amb peus i tauleta de nit que ja t'enduries a casa!
Al pis inferior hi ha pintures de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Joaquim Mir i escultures de Josep Llimona i Eusebi Arnau; aquest últim va treballar en la decoració del palau de la Música i de l'Hospital de Sant Pau. També hi ha un conjunt de vidrieres molt boniques. Potser per més coneguda o potser perquè per a mi és una meravella de perfecció i d'estètica em quedaria amb el Desconsol de Llimona. I també amb un nen petit, “Ferit” d’Enric Clarasó, de terracota policromada. Com a curiositat aquesta va ser l'obra més votada abans de fer un canvi d'obres del museu i va ser indultada.
Una tarda agradable que intentarem repetir sense esperar tant temps com aquesta última vegada!