dimarts, 14 d’agost del 2012

El lugar del aire


El lugar del aire
de Dinaw Mengestu

Lumen

Agost 2012


He llegit crítiques molt bones d'aquest llibre i a mi no m'ha fet el pes.
En Jonàs viu amb la seva parella però no acaba de sentir-se a gust amb ell mateix. El seu pare van arribar a Illinois de recent casat des d'Etiòpia. Al cap de tres anys va arribar la seva dona. Ella pensava que "aprender una lengua nueva no era muy distinto de aprender a enamorate de nuevo de tu marido". Però la cosa no va funcionar. Va néixer el Jonàs i els crits i les discussions eren el plat de cada dia. Penses, llegint-lo, que potser ella esperava molt més del marit, i que el marit havia canviat en els tres anys durs que va viure sol. El viatge dins una caixa amagat en un camió, la travessa d'un país a l'altre... fa que una persona deixi de ser la que era. Les seves vivències no poden ser compartides ni per la dona.
I el Jonàs vol esbrinar què va passar quan els seus pares, després de tres anys de viure junts i esperant-lo ja a ell, van decidir fer un viatge de Illinois a Nashville, Tennessee. Un viatge de vacances ja que cap dels dos en volia dir de lluna de mel.
I per això en Jonàs deixa l'Àngela i s'embarca a fer els mateixos camins que van fer en el seu dia els seus pares i aturar-se i pensar. Potser així es trobarà a ell mateix tot trobant els seus orígens.
Però tenia una bona parella, tenia un futur si hagués volgut lluitar per ell i per la parella. I no en va saber. Mentia, inventava, no sé, com si volgués compadir-se ell mateix, o justificar la seva conducta amb l'excusa dels pares.
No ho acabo de veure clar i em sap greu; quan tothom diu: una novel·la genial! i jo no l'hi trobo penso que alguna cosa m'he perdut. Què hi farem!