dimecres, 24 d’abril del 2013

El ritual dels indis Cherokee



El ritual dels indis Cherokee

24 d'abril de 2013

De la homilia d'en Francesc Roma, sj, a missa de 12 a l'església de Casp el dia 14 d'abril.
Val la  pena llegir-ho!


Els indis Cherokee tenen un ritual molt especial a través del qual els xiquets passen a ser adults. Quan el xiquet comença la seva adolescència, son pare el porta al bosc, li embena els ulls i se'n va, deixant-lo sol.
El jove té l'obligació de seure en un tronc tota la nit i no pot treure's la bena dels ulls fins que els raigs del sol  brillen de nou a l'alba. Ell no pot demanar auxili a ningú. Però una vegada ha sobreviscut a eixa nit, ja és un home. Aquesta és una experiència personal i el jove té prohibit comentar o parlar de la seva vivència amb altres xiquets.
Durant la nit, com és natural, el jove està terroritzat. Ell pot escoltar tota classe de sorolls: bèsties salvatges que ronden al seu voltant, llops que udolen... o tal vegada, fins i tot algun humà que pot fer-li mal. Escolta el bufar del vent  i l'herba cruixir, però ha de romandre assegut estoicament en el tronc, sense treure's la bena, ja que aquesta és l'única manera d'arribar a ser un home davant els ancians de la seva tribu.
Finalment, després d'aquesta horrible nit, apareix el sol i el xiquet es treu la bena... És aleshores quan descobreix el seu pare assegut al seu costat. Son pare no s'ha separat del seu costat ni tan sols un instant, vetllant durant la nit en silenci, llest per a protegir el seu fill de qualsevol perill sense que ell se n'adoni.

De la mateixa manera, nosaltres tampoc no estem sols. Encara que no el puguem veure, enmig de les foscors de la vida, el nostre Pare Celestial està al nostre costat, vetllant per nosaltres, cuidant-nos i protegint-nos dels perills que ens aguaiten. Per això, quan vinguin els problemes i les ombres ens envoltin, l'única cosa que hem de fer és confiar en Ell, en la seguretat que algun dia vindrà l'alba, ens traurem la bena i el veurem cara a cara tal com és.