dilluns, 22 d’abril del 2013

Preparant Sant Jordi


Preparant Sant Jordi
22 d'abril de 2013


 
Aquest any toca preparar Sant Jordi! No n'hi ha prou amb la bandera catalana; també hem de posar l'estelada! I aquesta nit encendre una espelma a les 21.30h per recordar un vell i bell costum que ens van arrabassar, entre moltes altres coses, l'any 1714.
 
 
I demà anar al tanto amb les roses. Intentem comprar les del Maresme, no les que venen de terres llunyanes, que tot i tenir tot el dret a guanyar-se la vida, també el té el nostre país.
 
 
I mirar i remirar llibres; n'hi ha molts, moltes novetats i molt llibres dels de sempre que es mereixen una mirada nostra. I si són en català millor. Només nosaltres en comprarem, per tant fem-ho! Com va dir en Joan Fuster: "Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir".


I celebrant aquest any l'any Espriu no puc deixar de posar el seu nom en aquest escrit. Em vaig enamorar dels seus versos, perquè els vaig entendre, estudiant català al CIC amb el professor Larreula, persona que et feia sentir Espriu i el català com una cosa consubstancial en tu mateix. Va ser un magnífic professor a qui recordo amb carinyo i nostàlgia. Començava cada classe amb un dictat d'un poema d'Espriu...
 
 
I com a postres us deixo un poema de la Joana Raspall de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement, que ens ha enviat la Fe, de la llibreria l'Espolsada. Gràcies, Fe!

ELS LLIBRES

Cada llibre té un secret
disfressat de blanc i negre
tot allò que et diu a tu
un altre no ho pot entendre
sent el tacte dels teus dits i creu que l'acaricies
i que el batec del teu pols
vol dir que llegint, l'estimes.
Tot allò que et donarà
que no ocupa lloc, ni pesa,
t'abrigarà contra el fred
d'ignorància i tristesa.
Amb els llibres per amics
no et faltarà companyia.
Cada pàgina pot ser
un Estel que et fa de guia.
 
                  Joana Raspall

Que tingueu demà un bon Sant Jordi!!!