dimecres, 28 d’agost del 2013

Origen Tambakunda

Origen Tambakunda
de Mariona Masferrer

BRAU edicions

Agost 2013



La Mariona Masferrer ha fet una bona feina.
En Samba, de Tambakunda, Senegal, li demana que escrigui la seva història. Ella pensa que deu ser la típica i repetida i trista història d'un noi negre que agafa una patera i arriba al país on creu que als gossos els lliguen amb llonganisses. I no és això el que troba.  
Després d'escoltar la seva història la Mariona decideix viatjar al Senegal i conèixer l'àvia de l Samba, i el seu poblet, i les seves gents, per ambientar-se i poder descriure el que ella ha vist i no només el que li explica el noi.  
I es troba amb una història d'un nen que ha patit des de petit, però que ha lluitat sempre per tirar endavant; que cosa que es proposava cosa que obtenia. El seu mirall era el seu avi; era qui el feia estudiar, qui l'esperonava. I quan va morir, en Samba el fa trobar a faltar molt. Un nen que va créixer creient que la seva mare era la seva àvia, amb un pare que no sabia com educar-lo ni com tractar-lo. tot i que se l'estimava i que va fer el que va poder perquè estudiés i anés endavant. Però el seu exemple era l'avi i és a qui més recorda i a qui agraeix tot el que és. L'àvia, que li feia de mare, parlava poc però decidia molt. Amb una paraula o una mirada li donava a entendre que entenia el seu problema i que no patís que ja trobarien solució. Encara ara la truca un cop per setmana!
Per arribar a Europa consulta a dos bruixots. I els dos li diuen el mateix. que arribarà al continent però que ho ha de fer per mar, en patera. I així ho fa, fent-se passar per un noi de Costa de Ivori ja que si deia que era de Senegal el retornarien al seu país.
Un noi decidit i que lluita perquè no vol un "no" quan té clar el que vol. I la Mariona no va poder refusar escriure la seva història.
M'ha agradat llegir-la. Sovint t'imagines a Àfrica un món de pobresa miserable i un ambient familiar calorós i entranyable; i no sempre és així. També pot ser el contrari.  I de gent enèrgica i decidida n'hi ha pertot.
M'agradaria que en Samba trobés a Catalunya l'estabilitat que no va trobar al seu país.