divendres, 11 d’octubre del 2013

Els germans Burgess




Els germans Burgess
de Elizabeth Strout

Mirmanda
Edicions de 1984

Octubre de 2013


Em va agradar molt el seu llibre Olive Kitteridge i he agafat amb ganes el de Els germans Burgess.
És un bon llibre en l'estil en què ens té acostumats l'autora. Un llibre on els personatges estan descrits amb molta cura, tots els seus sentiments, pensaments, evolució dins l'obra, tot està molt cuidat i és un plaer llegir-lo a poc a poc i gaudir de cada detall. 
No hi he trobat un personatge tan impactant com l'Olive de l'altre llibre però els germans Burgess, en conjunt, són una bona mostra de família força real. 
Ens trobem al estat de Maine, en un petit poblet. Els dos nois, el Jim i el Bob viuen i treballen a New York. Només la Susan, separada, esquerpa i agra, segueix vivint en el poble amb el seu fill Zach. Un poble que intenta conviure de la manera més natural possible amb una notable nombre de somalís que arriben dia rere dia. Un dia en Zach, adolescent solitari i sense amics, fa rodolar un cap de porc congelat a la porta d'una mesquita. I aquí comença l'embolic. Ell no ho ha fet amb mal intenció. No sap ni perquè ho ha fet. No coneix les normes dels musulmans ni sap què és el ramadà. I la justícia vol un cap de turc per demostrar que els immigrants són ben acceptats i tractats igual que els americans. La situació és difícil; els somalís arriben de camps de refugiats i els costa acostumar-se al nou país. I la gent del país els sembla que els costa massa integrar-se. Sempre, però, hi ha una llum d'esperança quan constates que una mirada del cap de la comunitat somalí a en Zach el dia del judici pot fer canviar moltes coses.
La Susan truca als dos germans. En Jim, triomfador, és un advocat de prestigi que sap parlar i bellugar-se: però li incomoda molt tornar al seu poblet. En Bob, separat, també advocat, viu sota el pes d'una culpa de la seva infantesa i està convençut que és un fracassat. 
I és a partir d'aquest incident que l'autora comença a ensenyar-nos els personatges per dintre, te'ls fa teus i els vius com si fossin de la teva família. Són personatges reals, amb els seus problemes i les seves reaccions davant els esdeveniments. I aquí hi ha molt a parlar: els tres germans fa molt temps que no es veuen, que no conviuen, que no estan junts, però en un cas com aquest en què el Zach pot anar a la presó, els germans han d'estar junts i ajudar-se. I no és fàcil perquè el retorn a la infantesa és sovint difícil i pot portar molts problemes. Moltes coses han quedat al calaix dels records, ben amagades, i poden sortir en qualsevol moment quan retornes als escenaris on vas viure i créixer. 
Però aquesta retrobada pot servir per donar coratge i fer canviar al Bob i a la Susan i a fer que en Jim constati el buit que té dins d'ell i intenti posar-hi solució.

1 comentari:

L'Espolsada llibres ha dit...

Sabia que t'agradaria :)
Jo ara la vull rellegir!