divendres, 13 de juny del 2014

La catàstrofe de ser un nen


La catàstrofe de ser un nen
de Josep M. Benet i Jornet


ara llibres

Juny 2014


La catàstrofe de ser un nen, i un nen nyicris! Paraula aquesta en desús i és una llàstima perquè explica molt bé les característiques particulars d'un infant. Molt sovint estava malalt, i els records que té de petit són com pinzellades de la vida de cada dia, moments dolços i moments de sobresalt, però que sempre acaben dient: ho haure de preguntar a la Núria! La Núria és la seva germana un tres anys més gran que ell. 
La seva infantesa passa de la Ronda de Sant Antoni i l'escola de monges del carrer Hospital, de mal record per a ell, dels escolapis de la Ronda de  Sant Pau, als estius a Gironella, a casa d'uns tiets, d'on tampoc en té bons records. Ell estava bé a casa, amb els pares i germana, però la vida no és senzilla ni fàcil, ni menys a la postguerra, i toca el que toca.
Un dels seus millors records és un dia, passejant amb el seu pare, quan veu en un aparador un teatret de cartró, amb personatges i decorats, i es queda bocabadat contemplant-lo. I veient la cara de satisfacció del pare comprèn que, com s'acosta el seu aniversari, potser li regalaran. I així és. I és, crec jo, el regal que més li ha agradat i l'ha marcat a la seva vida.   
Com tots els llibres d'aquesta col·lecció, de records d'infantesa de personatges coneguts, és un llibre distret i que et retrata força bé què serà aquest nen que després coneixerem com a gran dramaturg a casa nostra.