dilluns, 30 de juny del 2014

Wonder


Wonder
de R.J. Palacios

La Campana


30 de juny de 2014


L'August és un nen que neix amb un problema físic molt important. Té una cara gens normal i l'operen contínuament. Per això no ha pogut anar a l'escola i ha estudiat a casa amb la seva mare. El pare, la germana, la família, els veïns, ja s'han acostumat a la cara del nen però si es troben algú pel carrer la gent s'espanta. 
Ara ha de començar 5è i decideixen portar-lo a una escola. El director li presenta tres companys perquè l'acompanyin i li expliquin com funciona tot. I el nen s'enfronta per primera vegada a un munt de persones que se'l miren com a una cosa rara i, sovint, perillosa. Perquè hi ha nens que parlen amb ell, d'altres que l'esquiven, d'altres que tenen por que els encomani alguna cosa i alguns, com sempre, que se'n burlen d'ell. 
Ha de passar tot un curs i l'autor ens va explicant l'adaptació de l'August a l'escola i els nens i la dels nens i l'escola a l'August. 
La germana també s'ha d'adaptar a tenir un germà amb un problema tan greu i quan comença  l'institut també necessita fer la seva reflexió. Molt interessant...
Sense caure mai ni en el paternalisme ni en el sentimentalisme aquesta història és molt real i molts nens poden veure-hi algun company, o a ells mateixos, amb algun defecte o característiques diferents als altres, reflectit en algunes situacions. 
És un llibre molt ben ideat i escrit, adient per nens a partir del 11 anys i també per a adults. 
La Berta, la néta gran, el va llegir i li va agradar molt. Abans de donar-li al Sergi l'he volgut llegir jo. I ara ell està gaudint d'aquesta lectura i ja m'ha demanat un altre llibre "de l'estil de Wonder" sisplau!