dimarts, 8 de juliol del 2014

El mar dels traïdors


El mar dels traïdors
de Jordi Tomàs
Premi  "El lector del'Odissea" 2012

Proa
A tot vent

Juliol 2014

Ser lliure no és només desfer les pròpies cadenes, sinó viure d'una manera que respecti i millori la llibertat dels altres
Nelson Mandela

L'Antoni és un noi d'Osona que acaba la carrera de metge i li ofereixen una feina en el vaixell Verge de Montserrat que ha d'arribar a Cuba passant per diferents ports africans carregant ivori, eben i espècies. Ell s'ha d'encarregar que la tripulació arribi sana i estàlvia. 
És l'any 1864 i el metge novell, jove i idealista no sap, no s'imagina, que persones del seu entorn, del seu país, es puguin dedicar a portar esclaus d'Àfrica a Amèrica, a fer tràfic d'esclaus. I ho descobreix a poc a poc... de mica en mica... I es desespera. I es dedica a escriure cartes, que guarda perquè no pot enviar-les, a la seva mare, al seu oncle que li ha pagat els estudis, al seu cosí, al seu professor que és qui li va proporcionar la feina... L'ambient es va degradant i el noi va creixent a la força davant els esdeveniments. 
És interessant veure l'evolució de l'Antoni, les seves reaccions a mida que va veient el que no voldria veure ni viure, la seva valentia. 
Voldries ajudar-lo, ser al seu costat, però saps que aquest problema va existir de debò i que encara ara, per desgràcia, en podríem fer un llibre...