divendres, 27 de març del 2015

L'art de la comèdia


L'art de la comèdia
Eduardo de Filippo


Teatre Nacional de Catalunya
Sala Gran

27 de març de 2015


Direcció Lluís Homar
Traducció: Xavier Albertí
Actors: Lluís Homar, Pau Viñals, Victòria Pagès, Joan Carreras, lluís Villanueva, Roger Casamajor, Andreu Benito. Mar Ulldemolins, Òscar Valsecchi, Eduard Muntada, Quimet Pla


A Itàlia, en una ciutat de províncies arriba el nou prefecte. Té una llarga llista de personalitats locals a qui ha de rebre: el capellà, el metge, la mestra, el farmacèutic...  Per distreure's accepta rebre a Oreste Campese, director d'una companyia de còmics ambulant a qui se li ha incendiat el teatret i vol demanar al prefecte que vagi a veure'ls a la nit per animar així a més públic a anar-hi. 
El diàleg dels dos personatges és molt bo i també la manera com un i altre van desgranant les seves objeccions i pretensions. En un moment de la conversa el director del teatre veu la llista de totes les persones que ha de rebre el prefecte i com que no el veu amb intenció de obsequiar-los amb la seva presència agafa la llista i se l'endu. 
Des d'aquell moment comença la desfilada de la gent que tenia hora per parlar amb ell. Però no saps, ni tampoc el prefecte pot assegurar, si les persones són autèntiques o són els actors del teatre que van desfilant pel despatx. 
És molt bona i surts amb el dubte. Qui ha guanyat? El director de teatre o el prefecte?