dissabte, 23 de maig del 2015

El curiós incident del gos a mitjanit


El curiós incident del gos a mitjanit
de Mark Haddon

Teatre Lliure
Gràcia

22 de maig de 2015

Adaptació: Simon Stephens
Direcció: Julio Manrique
Actors: Mireia Aixelà, Ivan Benet, Carme Fortuny, Cristina Genebat, Pol López, Marta Marco, Norbert Martínez, Xavier Ricart

M'ha agradat llegir abans el llibre, tot i que l'obra és gairebé textual. Molt bona l'adaptació i genials els actors. Tot i que hi ha molts actors en destaco tres: el Pol López, un magnífic Christopher, el pare, Ivan Benet, i la tutora, la Siobhan, una Marta Marco que ja voldrien tenir al costat tots els nens i nenes que tenen problemes. 
Amb pocs recursos escènics, però espectaculars, passem del interior d'una casa, a l'estació de metro, a la carretera... amb una pantalla que et dóna la sensació de moviment.
L'obra, a diferència del llibre, es reparteix la narració entre el noi, el Christopher, i la Siobhan que l'ajuda en la narració fent-la, però, en boca del noi. Tot el que he llegit a l'obra, els sentiments i manera de fer del noi, les reaccions dels pares, extraordinàries i molt ben expressades sobretot el pare, l'ajut inestimable de la Siobhan, tot es fa real dalt l'escenari.


Diu Julio Manrique: La història a més de ser trepidant i divertida i sorprenent i tensa i personal i alhora transparent i enigmàtica i alhora única i "per a tots els públics", és una història que, escrita des del cor, arriba directament al cor.  
En Christopher Boone és un noi extraordinari. És extraordinàriament intel·ligent, li agraden les matemàtiques i observar el cel, de nit, imaginant que algun dia viatjarà per l'univers dins una nau espacial. En Christopher Boone és un noi diferent. La gent el confon sovint, perquè sovint sembla que les persones tenen la mania de dir coses diferents d'allò que en realitat estan dient. En Christopher Boone, com un  petit Sherlock Holmes, s'entestarà a resoldre el misteriós assassinat d'en Wellington, el gos dels seus veïns. En Christopher Boone, com un petit Ulisses, s'atrevirà a creuar, per primer cop, l'oceà de pors i obstacles i confusió i soroll que el separen del món i agafarà un tren, per primera vegada a la seva vida, per tal d'arribar a Londres fugint d'una mentida. En Christopher Boone és el meu heroi. Un d'ells, almenys. I espero que passi a ser-ne, també, un dels vostres.

Sembla que vist l'èxit de l'obra la tornaran a fer la temporada que ve. No us la perdeu!