diumenge, 16 d’agost del 2015

Algú


Algú
d'Alice McDermott


Editorial minúscula
microclimes

Agost de 2015

Penses que si escrius o llegeixes un llibre ha d'estar redactat per orde cronològic. Et pots permetre petites incursions al passat però la trama ha de seguir un fil estructural i no trencar-lo massa. Aquest llibre és tot el contrari. En cada capítol tens la sorpresa de trobar-te amb fets que haurien de passar al final del llibre, a enmig d'altres moments de la història o, fins i tot, al començament. 
És una delícia de llibre, especial, amb personatges molt ben retratats, amb històries de cada un d'ells que podrien omplir sols una novel·la cada un. El redactat és dolç i agradable encara que els fets no sempre ho són. Està explicat tot amb molta naturalitat, tot sembla ben senzill... 
La Marie viu a Brooklyn amb els seus pares, immigrants irlandesos i el seu germà Gabe. Som als anys 20. Algú és la història de la Marie, la seva infantesa, l'adolescència, els companys, les amigues, el primer amor i el primer desengany, la feina que no troba o que no vol trobar, la vida familiar, l'amor, els fills, la mort, la vellesa... tot vist i viscut asseguda en el primer esglaó de la seva casa de Brooklyn. Sembla que no sigui res però és tota una vida, llarga, no sempre fàcil, amb l'amor sempre per sobre de tot encara que no sempre ho sembli. 
Si t'atures a pensar, la Marie va tenir una vida difícil, els seus pares també, i el seu germà. Però la naturalitat de les seves vivències fa que ho vegis com una vida normal, com experiències que tothom viu o ha de viure. Ens hem de situar, però, als anys 20, immigrants irlandesos i a Brooklyn. 
M'ha agradat. És alhora dolç i dur de llegir. i et queden ganes de rellegir-lo. és un d'aquells llibres que costa de trobar i que quan el llegeixes penses: l'he encertat!