divendres, 22 d’abril del 2016

Un abril prodigiós


Un abril prodigiós
d'Elisabeth von Arnim


El cercle de Viena

Abril 2016


Per a amants de les glicines i la llum del sol. Es lloga petit castell italià medieval a la riba del Mediterrani durant el mes d'abril amb servei inclòs. 
Aquest és l'anunci del The Times que va trasbalsar la vida de quatre dones londinenques, tipes de la pluja i del fred i també una mica de la rutina i la falta de comunicació amb els marits. 
La senyora Wilkins va ser la primera a llegir l'anunci. Va tancar els ulls i es va veure ja a ple sol, amb el mar als peus, en un castell meravellós... però de seguida va aterrar i va pensar que tenia pocs diners i no s'ho podria pagar. I no pensava pas parlar amb el seu marit d'això... Però veu una altre senyora mirant el diari embadalida i s'hi acosta per parlar amb ella. És la senyora Arbuthnot i està tan entusiasmada com ella. Decideixen posar un anunci per buscar dues senyores més i finalment decideixen acceptar una senyora gran, la senyora Fisher i una noia jove, lady Caroline. 
La novel·la no té res que t'intrigui i en el fons ja saps com acabarà. Però et retrata el canvi que fan aquestes quatre dones en un ambient tan diferent del seu i havent arribat amb força prejudicis les unes de les altres. 
És molt descriptiu quan et parla de flors i olors, sembla que siguis tu qui olora i veu, i sovint et sembla que ets tu mateixa qui gaudeix de les vacances en aquest castell.
I també t'adones que no coneixes les persones fins que hi convius, fins que les tens les 24 hores del dia... La Lotty, la senyora Wilkins, sembla una persona anodina, sense gaire idees ni pensaments però en realitat és la que fa canviar totes les altres amb el seu amor incondicional i amb la seva frase: que totes acabarien essent felices perquè ningú no es podia resistir als efectes de la bellesa perfecta. 
Les converses que tenen entre elles, els canvis de humor, el que van reflexionant i les conseqüències de tot plegat fan que aquest llibre, sense ser un llibre imprescindible, sigui agradable de llegir i et distregui. I si vols, també et fa pensar.