diumenge, 1 de juny del 2008

Rey Lear

Teatre Nacional de Catalunya
Sala Gran

31 de maig de 2008
Versió: Juan Mayorga
Direcció: Gerardo Vera

Intèrprets: Alfredo Alcón, Chisco Amado, Luís Bermejo, Juanjo Cabrera, Carme Elias, Antonio de la Fuente Arjona, Paula Blanco, Marc Garcia Coté, Alberto Huici, Cristina Marcos, Tino Martínez, Ignacio Medina, Pablo Menasanch, Juli Mira, Jesús Noguero, Humberto Orozco, Víctor Pi, Andrés Ruiz, Chema Ruiz, Sergio Sánchez, Juan Pedro Schwartz, Albert Triola, Abel Vitón.

Vaig anar al teatre amb por. Tenia massa present la versió del Rei Lear, de Calixto Bieito, representada magníficament pel Josep Maria Pou. Sabia, però, que l'Alfredo Alcón és un magnífic actor i que no em desencisaria. I així va ser. Molt diferent de la versió en català que ens oferiren en el Romea l'any 2004 i, per tant, essent tan diferent, no podies comparar. Vivies una versió sense pensar en l'anterior.

Rei Lear, la història d’un sobirà ancià que deixa el govern del seu regne a mans de les seves tres filles i que pateix les conseqüències de la lluita acarnissada pel poder, és una autèntica «enciclopèdia de la humanitat», com afirma Mayorga. A l’obra hi apareix el més infame i el més sublim de la condició humana.
L'obra, no per coneguda, no deixa de sorprendre. És tan realista, descriu tan bé les passions humanes, el bé i el mal, la falsedat i el seny, que podria ser ben bé una obra actual, d'avui. I els actors treballen molt bé. Un plaer per l'esperit i per l'intel·lecte.