dissabte, 20 de juny del 2009

La llegenda del sant bevedor



La llegenda del sant bevedor
de Joseph Roth

Aquesta novel·la va inspirar la pel·lícula d'Ermanno Olmi que va guanyar el Lleó d'Or de Venècia l'any 1988

El cercle de Viena


Juny del 2009


Novel·la curta, ben escrita i ben traduïda que es llegeix en menys d'una hora. Bona literatura, agradable de llegir, amb un tema tranquil que més aviat fa pensar i reflexionar que no pas encuriosir-te per saber què passarà.

És la història de l'Andreas Kartak, un sense sostre que malviu sota els ponts del Sena a Paris. Un dia, un home li dóna 200 francs. Ell, home d'honor malgrat la seva pobresa, no els vol acceptar ja que sap que són molts diners i que no els podrà tornar. El desconegut li diu que, el dia que els pugui tornar, els doni a santa Tereseta de Lisieux, a l'església de Santa Maria de Batignolles.
Andreas, home de paraula i gràcies a circumstàncies especials, cada diumenge està en disposició de tornar aquests diners, però París, amb el Pernod que hi ha als bars, els amics que veuen diner fresc i les noies maques que el busquen, és una ciutat que fa difícil complir les promeses. Finalment acabarà a la sagristia de l'església, però no com ell pensava.
Els capítols estan marcats d'una manera força curiosa. Comença amb un full amb quinze ampolles plenes que van buidant-se, d'una a una, en cada capítol al llarg de la narració.